Taxeren woning

Waarom een woning taxeren

Indien u hebt besloten een woning te kopen, is het belangrijk hoeveel die woning officieel waard is. Op deze manier weet u zeker dat u niet al te veel voor de woning gaat betalen. Wilt u een hypotheek afsluiten voor de woning die u wilt kopen, stelt de hypotheekverstrekker het zelfs verplicht de woning te laten taxeren.

Hierdoor heeft de betreffende hypotheekverstrekker een document waarmee ze een gegarandeerde waarde van een woning hebben. Deze taxatie moet echter wel door een of meerdere erkend en beëdigde taxateurs gedaan worden. Indien u uw woning wilt verkopen, is een goede woonhuis taxatie ook in uw belang. Na de woning taxatie, kan u uw vraagprijs af stemmen op de getaxeerde waarde.

Naast deze eigen wensen voor een taxatie, wordt uw woning ook jaarlijks getaxeerd door de gemeente. Dit is echter een geschatte taxatie, die bedoelt is om te berekenen of u de juiste onroerendgoedbelasting betaald.

Wat kost het taxeren van mijn woning

Wat de kosten zullen zijn voor een taxatie rapport staat nooit vast. De prijzen van een taxatie rapport kunnen namelijk behoorlijk verschillen per taxatiebureau en makelaar. Er zijn wel enkele richtlijnen die u kunt aanhouden. Deze richtlijnen worden namelijk door veel makelaar taxateurs gehanteerd:

  • Bij een woning tot € 113445,- betaalt u 0,185 % van dit bedrag + de vaste kosten € 22,69.
  • Van € 113445,- tot € 453780,- is 0,165 % het tarief + € 22,69.
  • Van € 453780,- en hoger is 0,150 % het tarief + € 22,69.

De prijzen zijn altijd exclusief BTW. Naast deze tarieven zijn er tevens nog bijkomende kosten voor het taxatie rapport. Deze kosten bestaan uit:

  • Administratie kosten, kadastrale kosten en 19 % BTW.
  • Eventuele opslag voor NHG of NWWI validatie.

Waar let een taxateur op

Een taxatie volgens taxatiemodellen en een taxateur met kennis van de omgeving, is helaas niet altijd voldoende. Er kunnen namelijk factoren zijn die u niet kunt zien, maar die toch van invloed zijn op de waarde van uw woning. Deze factoren worden verschotten genoemd. Een taxateur heeft de plicht na deze verschotten een onderzoek te doen. Enkele verschotten kunnen zijn:

  • Beleidsverandering door de gemeente of provincie ten opzichte van: het bestemmingsplan, bouwverordeningen, ontheffingen, etc.
  • Informatie over bodemvervuiling, watervervuiling of andere vormen van milieu vervuiling.

Is er verschil per gemeente

De informatie over zaken die u niet kunt zien maar wel van invloed op uw woning zijn, de zogenaamde verschotten, kunt u opvragen bij uw gemeente. Hiervoor wordt door de gemeente wel kosten in rekening gebracht. Iedere gemeente mag echter haar eigen kosten voor deze verschotten in rekening brengen. Hierdoor kunnen de kosten in de ene gemeente duurder uitvallen dan in de andere gemeente. Tevens kunnen de prijzen van de grond enorm per gemeente verschillen. Dit maakt dat de waarde van woningen ook enorm per gemeente verschillen.

Hoe schat ik wat mijn woning waard is

Wilt u geen duur taxatie rapport op laten maken en toch weten wat uw woning ongeveer waard is, heeft u hier enkele tips om de waarde te kunnen schatten:

  • Probeer de verkoopprijs van enkele vergelijkbare woningen bij u in de buurt te achterhalen.
  • Via de koopsom telefoon (0900 2020201) kunt u achterhalen wat de koopsom is geweest, van woningen die na 1989 zijn verkocht.
  • De woningwaarde meter. Hier kunt u op het internet een gratis schatting maken van de huidige waarde van uw woning.