Taxatiebureau

Hoe vind ik een goedkoop taxatiebureau

Zoekt u een taxatiebureau, zorg dan dat uw rekening voor de taxatie niet onnodig duur wordt. Er zijn namelijk tal van taxatiebureaus, die slechts optreden als opdrachten verzamelaar en vervolgens de taxatie opdrachten door spelen naar taxateurs die bij hun zijn aangesloten.

Bij deze taxatiebureaus worden dan buiten de kosten voor een taxateur en een taxatie rapport, ook nog extra provisie kosten voor het bureau in rekening gebracht. Op deze manier bent u natuurlijk veel duurder uit, dan dat u rechtstreeks naar een taxatiebureau stapt die zelf de taxaties uitvoert. Benadert u dus een taxatiebureau, vraag dan of er sprake is van extra provisie en of u dat controleren mag bij de taxateur die de taxatie verricht.

Vraag dan tevens of u de factuur rechtstreeks van de taxateur kunt ontvangen. Net als bij vele andere bedrijven, werken taxatiebureaus ook vaak met tussenpersonen. Een tussenpersoon kost echter alleen maar geld en levert meestal niets extra’s op. Vermijd extra uitgaven en zorg dat er zo min mogelijk schakels zijn.

Waar voldoet een goed taxatiebureau aan

Heeft u een taxateur nodig, zorg dan dat u een taxatiebureau vindt, die de kwaliteit kan leveren die u verwacht. U kunt dit controleren door te kijken of het bureau bij het DNV (Det Norske Veritas) is aangesloten. Het DNV is een bedrijf dat gespecialiseerd in persoonscertificering. De DNV groep heeft namelijk in 2007 certificatie schema’s ontwikkeld voor de agrarische en bedrijfsmatige makelaars en taxateurs. Deze persoonscertificering is een wereldwijd erkende ISO kwaliteitsnorm. Werkt een taxatiebureau dus uitsluitend met DNV gecertificeerde taxateurs, dan weet u zeker dat deze taxateur volgens kwaliteitsnormen werkt en dat het een betrouwbare taxatie is. Is een taxatiebureau met al haar taxateurs gecertificeerd door DNV, dan kunnen deze taxatiebureaus automatisch worden ingeschreven bij de overkoepelende vakverenigingen voor taxateurs.

Waarom SCVM geregistreerd

Het SCVM is een stichting die waarborgt dat de taxateurs die hier ingeschreven staan de nodige diploma’s hebben en in het bezit zijn van het DNV certificaat. Tevens moet het taxatiebureau met haar taxateurs in het bezit zijn van een toereikende en geldige beroeps aansprakelijkheid verzekering. Het taxatiebureau is niet verplicht lid te zijn van een branche organisatie, hoewel sommige bedrijven die taxateurs inhuren daar wel om vragen.

Waarom een NWWI taxateur

Het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) is pas in 2009 opgericht door meerdere brancheorganisaties. Dit is gedaan omdat vooral de laatste jaren de betrouwbaarheid en de prijs/kwaliteitsverhouding behoorlijk onder druk hebben gestaan. Het keurmerk NWWI staat voor transparantie, kwaliteit en deskundigheid. Het is opgericht om financiers en consumenten meer zekerheid omtrent de waarde (en executiewaarde van een woning te geven. Een NWWI taxateur zal nooit te veel in rekening brengen en zal werken volgens de gemaakte afspraken.

Welk gemak biedt een taxatiebureau

Door een taxatiebureau in te schakelen, maakt u het uzelf een stuk gemakkelijker. Het uitbesteden van taxatieopdrachten aan taxatiebureaus neemt u namelijk veel werk uit de handen. Een taxatiebureau neemt de administratie omtrent een taxatie voor haar rekening en zorgt voor de communicatie naar de taxateur. Een taxatiebureau zorgt er verder voor, dat het proces snel verloopt en u niet lang op het complete taxatie rapport hoeft te wachten.

In sommige gevallen kan de taxateur na de taxatie ook fungeren als aankoopmakelaar.